Landsskatteretten traf den 10. december 2024 afgørelse om, at en virksomhed der over en flerårig periode sammenlagt havde afregnet for meget i moms ikke havde udvist grov uagtsomhed for de perioder, hvor virksomheden ved en fejl havde afregnet for lidt i moms. Der var ved de begåede fejl alene udvist simpel uagtsomhed, hvorfor der ikke var grundlag for ekstraordinær genoptagelse.

Spørgsmålet for Landsskatteretten var, om Skattestyrelsen var berettiget til at forhøje virksomhedens momstilsvar for afgiftsperioderne ekstraordinært under henvisning til skatteforvaltningslovens § 32, stk. 1, nr. 3. Nærmere bestemt, om virksomheden havde handlet groft uagtsomt ved de begåede fejl, og Skattestyrelsen derfor kunne udsende varsling om forhøjelsen senere end tre år efter angivelsesfristens udløb.

Ved en gennemgang af virksomhedens regnskaber konstaterede Skattestyrelsen en difference mellem skyldig moms i henhold til regnskabet og den skyldige moms der løbende var angivet. Virksomheden havde selv løbende angivet og afregnet moms på baggrund af virksomhedens løbende bogføring. Virksomhedens revisor havde i forbindelse med årsafslutningen af regnskabet foretaget efterposteringer mv., herunder også af momstilsvaret.

Bachmann Partners foretog en ny gennemgang af momstilsvarene og fandt frem til, at den væsentligste årsag til den konstaterede difference, skyldes en ændring i bogføringsproceduren i 2013, hvor betalingen af momsen for 4. kvartal 2012 og efterregulering af moms for 2012 ikke blev modposteret på momsafregningskontoen i regnskabet. Herved blev denne moms ved med at figurere som en skyldig post, selvom momsen var blevet betalt. Gennemgangen viste derudover, at virksomheden samlet set over perioden 2012 – 2017 havde angivet for meget i moms med i alt 91.395 kr.

Idet skatteforvaltningslovens § 32, stk. 1, nr. 3, ikke giver skattemyndighedernes adgang til at nedsætte afgiftstilsvaret for de perioder, hvor virksomheden havde betalt for meget i moms, var Skattestyrelsen kun berettiget til ekstraordinært at genoptage afgiftsperioderne i 2012 og 2014, hvor virksomheden havde betalt for lidt i moms.

Landsskatteretten tillagde det betydning, at virksomheden løbende havde afregnet og indberettet afgiftstilsvaret med beløb, der ikke væsentligt afveg de bogførte tal mv. i virksomhedens regnskab, og der blev i regnskabet efterfølgende konstateret en væsentlig fejl i skyldig moms primo 2013. Med afstemningen som Bachmann Partners havde lavet, blev det synliggjort, at efterangivelsen for 2012 og efterposteringer generelt, ved en fejl, havde været angivet og afregnet i det efterfølgende kvartal. Landsskatteretten fandt herefter at virksomheden alene havde handlet simpelt uagtsomt, og lagde desuden vægt på, at det ikke med den fornødne sikkerhed kunne lægges til grund, at virksomheden havde kendskab til den manglende afregning af moms for afgiftsperioderne i 2012 og 2014 på angivelsestidspunktet

Der var således ikke grundlag for ekstraordinær genoptagelse.

Afgørelsen illustrerer, at selvom det ikke er muligt at genoptage hele afgiftsperioden ekstraordinært, når der i mellemliggende perioder er angivet for meget i moms, så må bedømmelsen af tilregnelsen i relation til grov uagtsomhed, bero på, om der samlet set er afregnet for meget hen over de omhandlede perioder, og om der i øvrigt har været momenter til stede, der med rimelighed skulle have foranlediget virksomheden til at opdage at der skete fejl.

For yderligere information eller rådgivning om ovenstående kontakt gerne Diana Mønniche, dme@bachmann-partners.dk, tlf. 20 71 78 62

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *