Den 16. oktober 2024 reducerede Anklagemyndigheden bøden i en transfer pricing-sag med det halve (kr. 62.500 pr. indkomstår), som følge af den lange sagsbehandlingstid. Landsretten havde tidligere omgjort byrettens kendelse om afvisning af sagen på grund af forældelse. Bachmann Partners argumenterede for, at den langvarige behandling burde indgå som en formildende omstændighed ved fastsættelsen af straffen, hvilket Anklagemyndigheden var enig i.
Sagens kerne
Sagen drejede sig om, hvilken betydning den lange sagsbehandlingstid skulle have for strafansvaret: Var sagen forældet, eller skulle bødeniveauet nedsættes eller fastholdes?
Et dansk selskab i en større global koncern var blevet mødt med et bødekrav på i alt kr. 500.000 for indsendelse af ufyldestgørende TP-dokumentation for 4 indkomstår svarede til kr. 125.000 pr. indkomstår.
Sagen blev indledt den 20. november 2020, da selskabet blev sigtet for overtrædelse af skattekontrolloven. Det blev anført, at selskabet groft uagtsomt havde undladt at indsende (fyldestgørende) TP-dokumentation for indkomstårene 2014-2017 til Skattestyrelsen senest den 26. november 2018. Der var ikke tvist om, at den indsendte dokumentation var ufyldestgørende.
Bachmann Partners påstod, at sagen skulle afvises på grund af forældelse, da der efter sigtelsen i november 2020 ikke skete yderligere efterforskning eller handlinger i sagen før anklageskriftet den 29. august 2022. Det blev anført, at den oprindelige sigtelse, der afbrød forældelsen, var uden virkning, fordi forfølgningen, grundet den lange sagsbehandlingstid, var blev standset på ubestemt tid.
Byretten afviste sagen i overensstemmelse med Bachmann Partners påstand og fastslog, at forældelsen var indtrådt i medfør af straffeloven, da forfølgningen var standset på ubestemt tid.
Anklagemyndigheden kærede byrettens kendelse med henblik på omgørelse, og Landsretten omgjorde kendelsen (U.2024.5519), hvilket medførte, at straffesagen mod selskabet ikke blev afvist. Landsretten fandt ikke grundlag for at konstatere, at forfølgningen var blevet standset på ubestemt tid, da sagen havde været afventende i forhold til principielle drøftelser mellem Anklagemyndigheden og Rigsadvokaten om sanktionsniveauet i transfer pricing-sager samt diskussioner mellem Anklagemyndigheden og Skattestyrelsen om oversættelse af dokumenter i sagen. Den oprindelige “sejr” i byretten blev dermed omgjort.
Anmodning om nedsættelse af bøden
På baggrund af sagens lange forløb, hvor selskabet først blev tiltalt den 29. august 2022 for et forhold begået i november 2018 – næsten fire år senere – anmodede Bachmann Partners Anklagemyndigheden om at nedsætte bøden til det halve. Det blev argumenteret, at den lange sagsbehandlingstid burde indgå som en formildende omstændighed, og at forholdene var let konstaterbare, hvilket også blev afspejlet i, at der ikke var gennemført konkret efterforskning i sagen. Desuden var forholdene ikke forårsaget af selskabet, men skyldtes alene myndighedernes håndtering af sagen.
Anklagemyndigheden valgte herefter, i overensstemmelse med almindelige sanktionspraksis, at nedsætte bøden til det halve, dvs. i alt kr. 250.000 eller kr. 62.500 pr. indkomstår, som foreslået af Bachmann Partners.
Afslutning
Sagen viser, at selvom det ikke er muligt at få afvist en sag på grund af forældelse, så vil lang sagsbehandlingstid have en væsentlig indvirkning på sanktionsniveauet. For selskabet blev dette resultat en halv sejr gennem nedsættelsen af bøden.
For yderligere information eller rådgivning, kontakt gerne Ann Rask Vang (ava@bachmann-partners.dk , tlf. 20 94 78 21) eller Kristine Hjorth (krh@bachmann-partners.dk , tlf. 23 48 21 91).